Badstua på Hellvik ble åpnet i august 2020. Den ligger på svabergene, nær brygga på Hellviktangen friområde. Man går rett ut i sjøen fra to badestiger. Det er plass til opptil 8 personer. For fem er det romslig. Det tar ca. en time å varme opp badstua på vinterstid. Ved hentes i tilhenger på parkeringsplassen. Badstua har solcellepanel og lamper med tidsbryter. Nøkkelboksen er i vedboden, andre rom på høyre hånd. Det er helårstilgang til toalett i annekset ved Hellviktangen kunstkafé (nøkkel til hengelås i badstuas garderobe). Her kan man også hente vann. Vann kan også hentes i kran på veggen bak det offentlige toalettet ved parkeringsplassen («nøkkel» til kran i badstugarderoben). Det offentlige toalettet er åpent i sommerhalvåret. Parkering på p-plassen til friluftsområdet.
Badstua ved Nesoddtangen gård, STENGT INNTIL VIDERE.
Badstuen ble åpnet i oktober 2024. Den ligger på svaberget mellom Nesoddtangen brygge og Nesoddtangen gård, like ved kystledhytta Rødstua. Man går rett ut i sjøen fra to badestiger. Det er plass til opptil 7 personer. For fem er det romslig. Det tar ca. en time å varme opp badstua på vinterstid. Ved hentes i tilhenger ved kajakkstativet. Den oppbevares i avlåst bod eller vednisjer i sørsiden av badstuanlegget. Badstua har solcellepanel og lamper med tidsbryter. Nøkkelboksen er i det midterste rommet (garderobe) på høyre hånd. Det er tilgang til toalett i hvit bygning ved Nesoddtangen gård (nøkkel i nøkkelboks på bakre vegg). Vann hentes i kran på baksiden av toalettbygningen («nøkkel» henger i boden). Adkomsten til badstua går via sti i kupert terreng og kan være krevende, særlig på vinterstid. Bruk gode sko, hodelykt i mørke og brodder på vinteren. Parkering på brygga. Det er ikke lov å parkere på Nesoddtangen gård.
Badevogna ble åpnet i februar 2022. Den er flyttbar (montert på bilhenger) og står to måneder om gangen på ulike brygger på Nesodden. Informasjon om hvor badstua står, finner du i bookingkalenderen. Badstua er plassert nær sjøen og badestige. Den har plass til opptil seks personer. For fire personer er det romslig. Det tar en drøy halvtime å varme opp badstua på vinterstid. Det er tilgang til toalett på alle steder unntatt Alværn brygge. Toalettnøkkel henger i garderoben. Badstua har ikke solcelleanlegg, og lyktene fungerer ikke alltid. Nøkkelboksen er i vedboden til høyre for inngangsdøra. Parkeringsforholdene varierer fra sted til sted.
Registrering av medlemskap skjer under fanen Medlemskap. Medlemskap er personlig og koster 300 kroner for ett år fra innmeldingsdato. Det betales med Vipps her. Du finner all informasjon om ditt medlemskap og bookinger på «Min side». For å komme til Min side går du til bookingsiden og logger inn. Når du er innlogget, vises et symbol vist her med bilde.
Som medlem i Nesodden folkebadstu er du med i et fellesskap som drifter badstuer sammen. Du må sette deg inn i foreningens vedtekter, regler og praktisk informasjon. Meld deg inn i facebookgruppe for medlemmerfor løpende informasjon og kontakt med andre medlemmer.
Innlogget symbol
Badstuene er i drift fra 08.00 til 24.00 alle dager. Bookingkalenderne har en 4 ukers rullerende horisont. For hver ny dag som går legges det til en ny dato i kalenderen. Ny dato legges til kl 03.00.
Booking skjer under fanen: BOOKING
NB! Når du skal booke må du logge inn på samme måte som du logget inn da du registrerte medlemskap. Du må betale med Vipps for å få bekreftet booking. Bekreftelsen kommer på e-post. Hvis du ikke mottar denne, sjekker du søppelpost (avsender er "Nesodden Folkebadstu" noreply@periode.no)
Vi har to bookingtyper for medlemmer:
Privat badstue hvor man disponerer hele badstua i 2 timer. Gjelder alle tre badstuer. Pris: 175 kroner. Det er restriksjoner på antall bookinger på Hellvik og Nesoddtangen: Hvert medlem har en kvote på én privat booking per badstue per kalendermåned. Badevogna har ingen restriksjoner.
Fellesbadstue der man deler badstua med inntil seks andre i 1,5 time. Du kan booke inntil to plasser, og den andre personen trenger ikke å være medlem. Du kan ta fellesbadstue så mange ganger du vil, så lenge det er ledig plass. Pris: 50 kroner per plass. Det er fellesbadstue på Hellvik onsdager 16-22 og lørdager 10-16. På Nesoddtangen er det fellesbadstue søndager 10-16.
Det er ikke tillatt med fremleie: den som har bestilt tid er ansvarlig for badstua og må være tilstede selv.
Vi samarbeider med velforeningene om driften av den flyttbare badstua, Badevogna. En lokal vertskapsgruppe følger opp den daglige driften, og velmedlemmer kan bruke badstua på utvalgte ukedager.
Som vel-medlem reserverer man hele badstua i 2 timer og betaler 200 kroner. Er man også medlem av Nesodden folkebadstu er prisen kr. 175. Hver velforening får en unik bookingkode som medlemmene skal bruke. Koden får man fra velforeningens styre.
Booking for vel-medlemmer gjøres under fanen: BOOKING
Vi arrangerer badstue for de som ikke er medlemmer to ganger i måneden, en søndag og en påfølgende mandag. Samme person kan ikke booke begge dager. Det koster 100 kroner (50 for barn ) for en plass i 1,5 time (forhåndsbetaling med Vipps) og det er fem plasser. En vakt passer på at ovnen er varm og kan ta badstue sammen med gjestene. Ta med badetøy, drikkevann og to håndklær - ett til å sitte på og ett til å tørke seg med. Badesko anbefales om vinteren. Det er lurt å skifte til badetøy før du kommer siden garderoben er trang.
Påmelding gjøres under fanen: BOOKING
Hvis du ikke skal bruke bookingen, avbestiller du den på MinSide. Hvis du avbestiller før det er 24 timer igjen, får du refundert 95 % av beløpet (5 % er gebyr). Gi beskjed i Facebook-gruppa for medlemmer om at tiden er ledig.
Hvis du vil endre bookingen, sletter du først den ene og så booker du på nytt.
Styret får en del spørsmål om å åpne for flere bookinger per medlem, når det er «ledige luker» i kalenderen. Vi har i noen tilfeller (særlig på sommeren) åpnet for to bookinger per medlem da det var mye ledig kapasitet. Vi vurderer dette kontinuerlig.
Sjekk booking kalenderen i forkant
Badstuene er selvbetjent. Hvis det ikke er noen andre som bruker badstua før deg (sjekk kalenderen), bør du komme i god tid før bookingen din starter for å fyre opp ovnen. Om sommeren holder det som regel med en halvtime, mens du må beregne minst en time om vinteren (noe kortere i Badevogna).
For å sjekke bookingkalenderen, går du inn på den aktuelle badstua og tidspunktet for din booking.
Hvis det står «0 badstue» på økta før deg, har noen booket denne økta. Hvis det står «1 badstue» er økta ikke booket. Dersom økta foran deg er påbegynt blir den grå i kalenderen. Hvis det fortsatt står
«1 badstue» i det grå feltet betyr det at økta fortsatt ikke er booket. Da kan økta heller ikke bookes og du vet sikkert at det ikke er noen der.
Alle badstuene er låst. Nøkkel ligger i nøkkelboks med kode. Koden har samme tre sifre for alle bokser, med et nulltall foran der koden er firesifret. Du finner koden i e-posten som bekreftet bookingen din, og i e-posten med påminnelse. Avsender er Nesodden folkebadstu. Om vinteren kan nøkkelboksene bli trege på grunn av kulde og fukt. Les oppslaget ved boksen om hvordan du går fram, og ikke bruk makt.
På Hellvik: Når du har låst opp den ytterste døra til badstua, må du feste den til veggen (strikk på krok). Ellers risikerer du at den slår igjen, og det blir vanskelig å komme seg ut.
Ikke lås deg ute! Legg nøkkelen tilbake i nøkkelboksen med én gang, så du vet hvor du har den.
Hellvik og Nesoddtangen har solcellepanel. Vri på tidsbryteren for å få lys i lampene. Særlig i vinterhalvåret er det viktig å spare på strømmen. Begrens derfor bruken av lampene, og skru av alt lys når du forlater anlegget. I Badevogna er det bare batterilamper, så ta med egen hodelykt/lommelykt hvis du er der når det er mørkt.
I garderobene/bod finner du tennbriketter, fyrstikkesker, søppelposer, vann, vaskeutstyr og førstehjelpsskrin (gjennomsiktig plast). Hold garderoben ryddig og ikke legg igjen private eiendeler. Ta med ditt og andres søppel!
Ser du at det snart er tomt for kluter eller det er andre mangler, si fra i Facebook-gruppa eller på e-post til styret.
På Hellvik: Vanntanken på ovnen må alltid være fylt med ferskvann, ellers går den i stykker. Bruk aldri saltvann på ovnen. Ventilene på veggen skal alltid være åpne. Ventilasjon er nødvendig for at ovnen skal brenne godt.
I badstua bruker du to håndklær, ett til å sitte på og ett til å tørke deg med. Bruk bare ferskvann på badstuovnen – den blir ødelagt av saltvann. Husk at du skal skifte og vaske etter deg før nestemann overtar badstua. Avslutt i god tid og ta med deg alle eiendeler.
Alle vasker etter seg: Benker og gulv i badsturommet, og gulvet i garderobene. På Hellvik skal du koste i mellomgangen, og i den mobile badstua skal trappa kostes.
På Hellvik blander du kaldt vann med varmt vann fra tanken på ovnen. I Badevogna og på Nesoddtangen tar du litt kaldt vann i plastbøtta og varmer det opp inne i badstua. Bruk grønnsåpe.
Hellvik: Ved hentes i tilhengeren som står på parkeringsplassen. Bruk trillebåren.
Nesoddtangen: Ved hentes i tilhengeren som står ved kajakkstativet ved Nesoddtangen gård. Ta med minst så mange kubber du trenger til økten din, veldig gjerne mer. Bruk Ikea-baggen som ligger i hengeren.
Badevogna: Ved finner du i vedboden eller under en presenning i nærheten.
Vannkannene skal være fylt.
Hellvik: Vann hentes på toalettet i annekset til kafeen. Nøkkel henger i garderoben – se etter trekloss. En slangestump kobles på kranen i vasken. Du kan også hente vann i kran på baksiden av det offentlige toalettet ved parkeringsplassen. Krannøkkel henger i garderoben. Se også oppslag.
Nesoddtangen: Vann hentes i kran på baksiden av det offentlige toalettet ved Nesoddtangen gård. Krannøkkel henger i garderoben. Se også oppslag.
Badevogna: Det er vanntanker i garderoben som det lokale vel-laget fyller på. Ikke sløs med vannet, så slipper de å bære vann så ofte.
Før du fyrer opp, gjør du følgende:
Tømmer askebøtta for aske, også selv om den ikke er full. Sjekk at asken er helt kald, tøm den i søppelpose og ta den med til et søppelspann.
Fjerner aske fra ovnens brennkammer og askeskuffen under. Asken heller du i askebøtta og lar den stå til neste dag
Fyrer opp ovnen ved hjelp av tennbriketter og ved. Bruk de minste kubbene/opptenningsved. Trekk askeskuffen litt ut for bedre trekk.
På Hellvik: Sjekker at det er godt med ferskvann på ovnens vanntank. Hvis ikke, må du fylle på vann mens du er der.
Når du har fått god fyr på ovnen, holder du varmen med å hente ved og vann. Lukk askeskuffen helt igjen når det har tatt god fyr.
Hvis badstua er helt kald, tar det ca. en time om vinteren før det blir nogen lunde varmt.
Ikke forlat badstua med full fyr i ovnen.
Pass på at ovnsdøra er forsvarlig lukket og at askeskuffen er skjøvet helt inntil. Fyll på med tennbriketter, fyrstikker og ved i kassa ved ovnen, finn de minste kubbene. På Hellvik må du sjekke at vanntanken på ovnen er nesten full.
Slukk alt lys. Ved minusgrader skal vannkanner og en grønnsåpeflaske oppbevares i badstua, slik at det ikke fryser.
På Nesoddtangen trekker du opp stigene.
Ved akutte tekniske problemer kan du kontakte beredskapsvakten vår, Frode Viken i Viken håndverkstjenester AS (se oppslag ved nøkkelboksene). Ved andre vedlikeholdsbehov eller mangler, kontakter du styret på nesoddenfolkebadstu@gmail.com eller på Messenger via medlemsgruppen. Hvis du forårsaker at noe går i stykker, prøver du å reparere skaden og erstatter det som er ødelagt.
Alle badstuer har brannslukkingsapparat, branntepper og førstehjelpsutstyr i garderobe eller bod. Nødhammer for å knuse vinduet ligger i badsturommet. Livbøye finner du her:
Hellvik: i furutreet foran badstua
Nesoddtangen: på rekkverket til «broen» over dammen
Badevogna:
Anleggene og stigene kan være glatte om vinteren. Vi anbefaler badesko/ullsokker.
Stuping og hopping: På Hellvik er det for grunt til å stupe og hoppe. På Nesoddtangen er det noe dypere, men vær forsiktig, særlig ved lavvann. Man må alltid sjekke vanndybden før man stuper.
Pipen feies av feier, og det er årlig branntilsyn.
Alle badstuene er plassert på offentlig område. Badstuene på Hellvik og Nesoddtangen er bygd med dispensasjon fra byggeforbudet i strandsonen (plan- og bygningsloven § 19-3) og fra byggeforbud i friluftsområder (kommuneplan 2018-2042 § 33-2). Badstuanleggene skal være tilgjengelig for allmennheten, og vi må holde området rundt badstuene ryddig. Det er viktig at vi ønsker andre mennesker velkommen og ikke oppfører oss som om badstuanlegget er vårt private sted. Ingen andre skal gå inn i badstua eller garderoben mens den er i bruk, men i mellomgangen og badestigene er det fri ferdsel for alle.